Suomi on saunojen maa

Nykysaunan edeltäjä oli kivikaudenaikainen maakuoppasauna, jota pidettiin tärkeänä puhdistus- ja parannuspaikkana. Osa suomalaista kulttuuria sauna on ollut koko maamme historian ajan. Tämän päivän Suomessa on laskettu olevan noin 3,2 miljoonaa saunaa – enemmän kuin henkilöautoja.

Sauna on kuulunut suomensukuisten kansojen perinteisiin jo 10 000 vuotta. Saunan esi-isä maakuoppasauna rakentui maahan kaivettavaan, noin kolme metriä halkaisijaltaan olevaan kuoppaan, jonka keskelle aseteltiin kuumia kiviä. Kuopan ympärille taivuteltiin ohuista puunrungoista säleikkö, jonka päälle koottiin suojaksi eläinten taljoja ja käytiin majaan kylpemään.

Lue lisää ›

Suomen Saunaseura – saunan asialla jo kahdeksan vuosikymmentä

Marraskuussa, vuonna 1937, joukko herrasmiehiä kokoontui pohtimaan suomalaisen saunakulttuurin kehitystä. Perinteikkään saunan arvostus oli laskussa, ja sivistyksen merkkinä pidettiin enemmänkin kylpyhuoneen rakentamista. Syntyi Suomalaisen Saunan Ystävät ry, joka myöhemmin sai nimekseen Suomen Saunaseura.

Yhdistyksen tavoitteeksi määriteltiin ”suomalaisen saunan nostaminen sille kuuluvaan arvoonsa”. Tietoa suomalaisesta saunasta ja saunatavoista ryhdyttiin levittämään julkisuuteen, ja aiheesta julkaistiin tietokirjallisuutta.

Lue lisää ›